Jura

De Jura wijngaarden zijn gelegen in de Franse Comté, tussen de steden Salins-les-Bains in het noorden en Saint Amour in het zuiden. Ondanks dit kleine gebied worden in de Jura een grote diversiteit aan wijnen geproduceerd. Deze wijnen zijn zowel uniek als zeldzaam, zoals de Vin Jaune (gele wijn) en Vin de Paille (stro wijn) gemaakt van de lokale druif Savagnin. Rode wijnen worden van de lokale inheemse druiven Trousseau en Poulsard gemaakt. Deze laatste druif wordt ook wel Ploussard genoemd. Uiteraard wordt er in deze regio ook heerlijke mousserende Crémant wijnen gemaakt.

De bekende chemist Louis Pasteur is afkomstig uit Arbois, waar hij zijn onderzoek naar fermentatie deed op de lokale druivensoorten, wat oop zijn beurt weer geleid heeft tot pasteurisatie. De wijngaarden van de Jura staan bekend om hun 6 appellations: Arbois, Château-Châlon, Côtes du Jura, l'Etoile, Crémant du Jura en Macvin du Jura. Van de twaalf plaatsjes die Arbois mogen gebruiken, is er slechts één die zijn plaatsnaam hierachter mag zetten. Dat is Pupillin, ook wel de wereld hoofdstad van de Plousard druif genoemd. In de Jura wijngaarden worden wijnen geproduceerd die tezamen gaan met een groot en gevarieerd aantal vlees- en visgerechten en natuurlijk kazen.

Vin Jaune of Vin de Voile (gele wine)

Deze wijn is een specialiteit uit de Jura en wordt uitsluitend van de Savignin druif gemaakt. De druiven worden laat geoogst en de wijn rijpt in houten vaten onder een laagje gist die door oxidatie gecreëerd wordt. In de Jura wordt dit “voile” genoemd, in het Spaans heet dit “flor” wat bekend is van Sherry. De wijn rijpt, afgesloten van lucht gedurende 6 jaar en 3 maanden. Fino sherry wordt op een zelfde manier geproduceerd. De “Vin Jaune” heeft een prachtige gouden/gele kleur en wordt gebotteld in een specifieke Jura fles Cavelin. De Cavelin fles heeft en inhoud van 62 cl, wat overeenkomt met het volume afkomstig van 1 liter wijn na rijping van 6 jaar en 3 maanden. Met zijn smaken van saffraan, curry, kruiden en walnoot, gaat deze uitzonderlijke wijn goed samen met forel, gevogelte in saus, curry en andere Aziatische gerechten. Eveneens worden deze wijn aanbevolen bij kazen zoals Salers, Emmentaler, Appenzell, Gruyère en Parmezaan. De wijn kan zelfs meer dan 50 jaren bewaard worden.

Resultaten 1 - 2 van 2

Jura

Fruitiere Vinicole de Pupillin - Savagnin 2009 - AOC Arbois Waardering 5/5
Huidige voorraad

Savagnin 2009

Fruitière Vinicole de Pupillin

AOC Arbois

Verkoopprijs€ 17,50

Artikelgegevens

Fruitiere Vinicole de Pupillin - Vin Jaune 2007 - AOC Arbois Waardering 5/5
Huidige voorraad

Vin Jaune 2007

Fruitière Vinicole de Pupillin

AOC Arbois

Verkoopprijs€ 31,00

Artikelgegevens

Deze site maakt gebruik van cookies

Pas uw browser settings aan of accepteer cookie gebruik.

I understand

Login

 x 
Winkelwagen is leeg

Zoek uw wijn

Verder zoeken in Jura

[-]Kleur

[-]Gebied

[+]AOC / IGP

[-]Oogstjaar

[+]Druiven

+ Meer...

  [+]Beschikbaar

  [+]Prijs

  Van Tot
  Aantal wijnen: 2

  Social

  Payment