Jura

De Jura wijngaarden zijn gelegen in de Franse Comté, tussen de steden Salins-les-Bains in het noorden en Saint Amour in het zuiden. Ondanks dit kleine gebied worden in de Jura een grote diversiteit aan wijnen geproduceerd. Deze wijnen zijn zowel uniek als zeldzaam, zoals de Vin Jaune (gele wijn) en Vin de Paille (stro wijn) gemaakt van de lokale druif Savagnin. Rode wijnen worden van de lokale inheemse druiven Trousseau en Poulsard gemaakt. Deze laatste druif wordt ook wel Ploussard genoemd. Uiteraard wordt er in deze regio ook heerlijke mousserende Crémant wijnen gemaakt.

De bekende chemist Louis Pasteur is afkomstig uit Arbois, waar hij zijn onderzoek naar fermentatie deed op de lokale druivensoorten, wat oop zijn beurt weer geleid heeft tot pasteurisatie. De wijngaarden van de Jura staan bekend om hun 6 appellations: Arbois, Château-Châlon, Côtes du Jura, l'Etoile, Crémant du Jura en Macvin du Jura. Van de twaalf plaatsjes die Arbois mogen gebruiken, is er slechts één die zijn plaatsnaam hierachter mag zetten. Dat is Pupillin, ook wel de wereld hoofdstad van de Plousard druif genoemd. In de Jura wijngaarden worden wijnen geproduceerd die tezamen gaan met een groot en gevarieerd aantal vlees- en visgerechten en natuurlijk kazen.

Vin de Paille (stro wijn)

Van oorsprong werden de druiven op matjes gelegd om ze te drogen. Tegenwoordig worden er ook andere methoden gebruikt, maar het principe blijft hetzelfde: de druiven worden gedroogd, zodat het suiker geconcentreerd wordt in het resterende sap, alvorens ze te persen in december of januari. De wijnen zijn zoet en sterk (15% alcohol), waarvoor alleen de beste Savignin, Chardonnay of Poulsard druiven worden gebruikt. De wijnen met een amber, gouden kleur ontwikkelen complexe aroma's van fruit, karamel, honing en kruiden. Deze delicate wijn is geschikt als aperitief, maar ook als digestief en gaat uitstekend samen met foi gras, walnoten kaas, chocolade desserts. Deze wijnen kunnen meer dan 25 jaar bewaard worden.

Resultaten 1 - 1 van 1

Jura

Fruitiere Vinicole de Pupillin - Vin de Paille 2010 - AOC Arbois Waardering 5/5
Huidige voorraad

Vin de Paille 2010

Fruitière Vinicole de Pupillin

AOC Arbois

Verkoopprijs€ 28,00

Artikelgegevens

Deze site maakt gebruik van cookies

Pas uw browser settings aan of accepteer cookie gebruik.

I understand

Login

 x 
Winkelwagen is leeg

Zoek uw wijn

Verder zoeken in Jura

[-]Kleur

[-]Gebied

[+]AOC / IGP

[+]Beschikbaar

[+]Prijs

Van Tot
Aantal wijnen: 1

Social

Payment